ProMarttojen Kevätsukka-KAL 2021

14.4.2021

ProMarttojen Kevätsukat ovat kässämarttamme Marketta Rahikaisen suunnittelemat kirjoneulesukat, joihin neulotaan kirjoneuleraitoja niin varteen kuin sukan terään. Sukat voi neuloa kahdella värillä tai käyttämällä kirjoneuleraitoihin eri värejä. Raitoihin voi käyttää langanloppuja. Värityksen voit itse valita.

Ohjeella neulot kokoa 38–39 olevat sukat, mutta sukan kokoa voi helposti muuttaa jättämällä pois viimeisen kirjoneulekuvion tai neulomalla pohjavärillä ylimääräisiä kerroksia ennen kärkikavennusta.

Tässä yhteisneulonnassa sukkaohje julkaistaan osissa maanantaisin ja perjantaisin. Ohjeen ensimmäinen osa julkaistaan ma 1.3. ja viimeinen osa ma 29.3. 

Tarvikkeet:

Lanka: Novita Nalle tai vastaava

  • pohjaväri: 70g
  • kuviovärejä: yksi tai useampia, yhteensä n.50g. Yksittäiseen raitaan riittää noin 10g
  • Sukkapuikot: nro 2,5 ja 3 tai käsialan mukaan, mielellään kahdet, jotta voit neuloa sukat samanaikaisesti

Tekniikkavinkit:

Ennen kuin aloitat, tarkista neuletiheys neulomalla mallitilkku puikoilla nro 3. Jos mallitilkun tiheys on suurempi kuin 26 silmukkaa 10 senttimetrillä, vaihda suurempiin puikkoihin. Jos silmukoita on 10 senttimetrillä puolestaan vähemmän kuin 26, vaihda pienempiin puikkoihin.

Kirjoneuleessa on hyvä huomioida lankadominanssi. Se tarkoittaa, että kahdesta langasta toinen dominoi eli tulee hallitsevammin näkyville neulepinnassa. Näissä sukissa halutaan kuvioiden erottuvan mahdollisimman hyvin pohjaväristä, jolloin kuviolanka valitaan dominoivaksi langaksi. Neulottaessa kuviolanka koukataan puikolle aina pohjavärilangan alapuolelta, ja pohjavärilanka puolestaan aina kuviolangan yläpuolelta.  Langat pidetään etusormen päällä samassa järjestyksessä ja lankadominanssin noudattaminen takaa myös sen, että langat eivät kierry toistensa ympärille.

Aloitus
Luo 60 s pohjavärillä pienemmille puikoille ja jaa silmukat neljälle puikolle (14-16-14-16). Neulo 10
kerrosta 1o, 1n -joustinneuletta.
Siirrä silmukat suuremmille puikoille ja tasaa silmukat niin, että kaikilla puikoilla on 15 s. Neulo
pohjavärillä 1 krs oikein.

Osat 1-4 

Neulo kerrokset kaavion mukaisesti.

Kantapää

Kantapää neulotaan puikoilla I ja IV.

Neulo puikon I silmukat oikein pohjavärillä puikolle IV (30 s). Jätä muut silmukat odottamaan. Kantapää neulotaan vahvistettuna neuleena.

Käännä työ. Voit neuloa kantapään pohjavärillä, mutta jos haluat neuloa kantapään eri värillä, vaihda nyt siihen.

Nosta 1 s nurin neulomatta. Neulo loput silmukat nurin. Käännä työ.

1. krs (op): *Nosta 1 s neulomatta, 1 o*. Toista *-* puikon loppuun. Käännä työ.

2. krs (np): Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo loput silmukat nurin. Käännä työ.

Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kantalapun korkeus on 30 krs. Viimeinen kerros on nurja.

 

Aloita kantapohjan kavennukset ja jatka vahvistettua neuletta.

1. krs (op): Nosta ensimmäinen s neulomatta, neulo *1 o, 1 s neulomatta * kunnes jäljellä on 11 s. Tee ylivetokavennus. Käännä työ.

2. krs (np): Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo nurin, kunnes jäljellä on 11 s, neulo 2 s nurin yhteen. Käännä työ.

3. krs (op): Nosta 1 s neulomatta, neulo, kunnes jäljellä on 10 s. Tee ylivetokavennus. Käännä työ.

4. krs (np): Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo nurin, kunnes jäljellä on 10 s, neulo 2 s nurin yhteen.

Jatka kavennuksia samalla tavalla, kunnes kaikki silmukat on kavennettu ja silmukoita on jäljellä 10.

Jaa silmukat kahdelle puikolle (5-5) ja neulo 5 s oikein eli kerroksen vaihtumiskohtaan I ja IV puikon väliin. Jos olet neulonut kantapään muulla kuin pohjavärillä, katkaise lanka ja ota käyttöön pohjaväri.

Kässämartta Leena on tehnyt kantapään ohjeen tueksi videon

Osa 5

Poimi pohjavärillä ensimmäisellä puikolla olevien viiden silmukan jatkoksi 15 s kantalapun vasemmasta reunasta ja 1 s kantalapun ja puikon II välistä (yht. 21 s). Neulo nämä silmukat pohjavärillä samoin kuin puikkojen II ja III silmukat. Poimi sitten vapaalle puikolle 1 s III puikon ja kantalapun oikean reunan välistä ja 15 silmukkaa kantalapun reunasta, siirrä IV puikon 5 s samalla puikolle ja neulo silmukat pohjavärillä.

Neulo kaaviosta kerrokset 2-14. Tee kiilakavennukset kaavion mukaan kerroksilla 2, 4, 6, 8, 10 ja 12. Kaikilla puikoilla on nyt 15 s.

Kässämartta Leena on tehnyt videon silmukoiden poimimisesta kantalapun reunasta.

Osa 6

Neulo kaavion mukaan kerrokset 15–29. Kaavion 25. ja 26. kerroksella on pitkiä langanjuoksuja. Sido ne nurjalla puolella kiepsauttamalla langat toistensa ympäri. Tee sitominen eri kohdalla eri kerroksilla, jolloin ne eivät erotu valmiissa neuleessa.

Osa 7

Neulo kaavion mukaan kerrokset 30–41. Sukkaa kannatta tätä kaaviota neuloessa sovittaa jalkaan. Tämän kaavion jälkeen vuorossa on kärkikavennus, ja jalkaterän pituuden pitäisi tämän kaavion jälkeen riittää peittämään pikkuvarvas. Viimeisestä kuvioraidasta voit jättää tarvittaessa neulomatta kaksi viimeistä kerrosta (tai jopa koko raidan). Mikäli jalkaterän pituus ei puolestaan ole riittävä, voit neuloa pohjavärillä lisäkerroksia.

Kärkikavennus

Kärkeen tehdään sädekavennus. Tarkista, että jokaisella puikolla on 15 silmukkaa.

*Neulo oikein, kunnes puikolla on jäljellä 2 s, neulo ne oikein yhteen*. Toista * – * kerros loppuun. Neulo kaksi kerrosta oikein.

Neulo *5 s o, 2 o yht*.   Toista *-* kerros loppuun. Neulo 5 krs oikein.

Neulo * 4 s o, 2 o yht*. Toista *-* kerros loppuun. Neulo 4 kerrosta oikein

Jatka kavennuksia niin, että kavennusten väliin jäävä silmukkamäärä vähenee aina yhdellä ja neulottavien välikerrosten määrä vähenee yhdellä eli kavennusten välinen silmukkamäärä on sama kuin välikerrosten määrä. Jatka kavennuksia, kunnes jäljellä on 8 s. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Päättele langat nurjalle puolelle ja höyrytä sukat kevyesti.

 

Osa 1
Osa 1
Osa 2
Osa 2
Osa 3
Osa 3
Osa 4
Osa 4
Osa 5
Osa 5
Osa 6
Osa 6
Osa 7
Osa 7